Scrisorile medicale au format obligatoriu!

Știai că formularul denumit „Scrisoare medicală” trebuie să respecte în mod obligatoriu niște prevederi? Fără respectarea acestora, documentul are valoare nulă în relația cu casa de asigurări de sănătate – mai exact, în baza lui nu se pot prescrie medicamente compensate de către medicul de familie!

Astfel, scrisoarea medicală trebuie:

 • Să respecte modelul publicat în Monitorul Oficial
 • Să conțină toate rubricile completate (datele medicului emitent, numărul de contract), să fie semnată și parafată de medicul emitent (programul în care se emit rețetețe compensate solicită codul de parafă al medicului!)
 • Să fie emisă de un medic aflat în contract cu CNAS
 • Să nu fie parafată de un medic rezident (medicul rezident NU poate semna/parafa documente în relația cu sistemul de asigurări deoarece nu poate avea contract cu casa de asigurări)
 • (pentru anumite medicamente) să menționeze eliberarea primei rețete compensate (există protocoale care impun ca prima rețetă să fie eliberată de medicul specialist care emite scrisoarea medicală)
 • (pentru concediile medicale) să conțină seria si numărul concediului medical emis, și să precizeze recomandarea de prelungire a acestuia prin medicul de familie

Reține:

 • medicul de familie nu este obligat să transcrie medicamentele recomandate in scrisoarea medicală, dacă nu este de acord cu tratamentul!
 • există protocoale care interzic medicului de familie să prescrie compensat/gratuit anumite medicamente!
 • fiecare medic este dator să finalizeze consultația proprie (actul medical) prin eliberarea de prescripții (rețete compensate/gratuite) și certificate de concediu medical!
  Astfel, medicul care are dreptul de a completa scrisoarea medicală este dator să elibereze și rețeta compensată, și concediul medical.
  Dacă medicul care completează scrisoarea medicală susține că nu poate prescrie compensat / nu poate emite concediu medical, înseamnă fie că (1) nu are contract cu casa de asigurări (caz în care nu are dreptul să completeze nici scrisoarea medicală), fie că (2) din varii motive personale refuză acest lucru
  (Stimați colegi de alte specialități, același sistem de prescripții electronice/înregistrare a concediilor medicale îl folosim și noi! Dacă la dvs. „nu merge sistemul”, nu merge nici la noi!)