Regulile de prescriere

Ştiai că regulile în funcţie de care medicul tău îţi poate prescrie medicamente compensate, indiferent dacă vorbim de medicul tău de familie sau medicul de orice altă specialitate care te tratează, se schimbă periodic?

Există protocoale de prescriere (vezi aici lista acestora) şi există norme de aplicare a contractului cadru  care reglementează anual condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate – toate aceste sute de pagini limitează situaţiile în care medicul îţi poate acorda compensat medicamentele de care ai nevoie.

Astfel, nu este vorba de voinţa medicului, ci doar de reguli pe care medicul nu le poate încălca decât cu riscul unor amenzi usturătoare.

Discută cu medicul despre opţiunile pe care le ai: unele medicamente, deşi se regăsesc pe lista de medicamente compensate, sunt ieftine (<10 lei) – poate este cazul tău!

Alte medicamente te „scutesc” prin compensare de sume infime (2-3-5-10 lei) care poate nu merită deranjul aferent îndepplinirii formalităților impuse pentru acordarea compensării.

Reține: Sunt multe situații în care puteți scuti, atât tu cât și medicul tău, mult timp și mulți nervi dacă renunți la compensare și cumperi medicamentele doar în baza unei rețete simple!

Consultă si Normele metodologice de aplicare în anul 2017 a Hotărârii Guvernului nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 – 2017, disponibile aici.

One thought on “Regulile de prescriere

Comments are closed.